WE CARE!

Tuesday, October 13, 2009

Kisah Hutan Lipur B.M


“Huh..lamanya seminar nih..mata pun dah berat sgt2 dah..”, sy mngeluh panjang..sambil dok jeling2 tgk jam member..ntah mcm mana harini blh trlupa plak nak pakai jam.

Tengah dok ngantuk2 tu, tetiba henset bunyi..tuit2..tuit2..ada mesej la plak.. sapa la yg antaq msj ptg2 ni?

Bila tgk kat inbox tu, kuar nama attiq..

“Syam, taw x jln p hutan lipur bukit mertajam? Kak fatin ada kat iptb skrg. Kat surau”..

Ahh sudah..awat plak dah nih?..terpinga-pinga la jgak dlm bbrpa saat.. dalam hati ni tertanya2 , sejak bl plak kat b.m nih ada hutan lipur? Dah dkat 2 tahun dah blajaq kat sini..ni baru first time yg pertama sy dgq..huhuhu..

Syam: xtau la attiq..xbesa dgq lg la stakat neh..:P

Attiq: ang tlg lead kak fatin p sana, ok?

Blh je.. kak fatin dah mai jauh2 dah. So ok jelah.. utk program kami jgak : ) lgpun skrg ni sy tgh dok cari2 tempat nak buat aktiviti utk bebudak care iptb sket. Org tua2 kata, sambil menyelam, minum ayaq.. (ni org tua2 kat utara yg ckp).

So, time tu jgak la sy dok kalut tanya org yg tau jalan kat area2 b.m nih.. en azmi (penceramah) dok pulun bagi seminar kat depan, saya dok pulun mintak peta kat org..hehehe..sory ye encik.

Syam: Pssttt...ustaz afif, tau dak hutan lipur b.m kat mana? Depa kata area2 ceruk tok kun..

U.Afif: Hutan tu ana xtau la..tp ceruk tok kun tu ana tau..

Time tu jgak sy huluq kertas kat ustaz afif bg dia contiang2 (conteng2) skit peta tempat tuh..

Syam: “ok, makaseh noo..nanti ana try cari..” cewah..sy pun ckap ana2 jgak..:)

Huh..masih rasa xpuas hati dgn maklumat yg rasanya blum cukup tu, sy cari plak si ciffi..mmber yang mmg pure org seberang perai.. cari punya cari punya cari...jumpa la dia kat blakang dewan nuu..tengah dok melayan notebooknya.. (dia pun xlayan seminar tu dah..:))

Syam: Cip, bg direction sket nak p hutan lipur b.m blh?

Cip: blh ja..meh sini kita guna teknologi (sambil dok bukak google earth kat notebook beliau).. ha..tekan sini..tekan sini..haa..kita try taip hutan lipur bukit mertajam..

Scanning in progress.............tuit2....not found la plak..

Adeh..xpa2, taip kampung ceruk tok kun..dia dkat dah ngan hutan tuh..

Scanning.............. ha..jumpa dah. Alhamdulillah.

Syam: mak oii, senang ja noo guna menatang neh.. kagumnya aih!!

Cip: ha..teknologi..

Bila dah tgk secara realnye, blh agak dah la sket2 kat mana hutan lipur tuh..xla jauh sgt.. nak p sorg xbrani..so sy ajak la mmber yg bernama Noh nih.. noh ni mmg sng nak buat keje ngan dia..ckp la pa pun..mesti jadik punye..

Tuit2..tuit2.. mesej bunyi lg..

“kome kat ne? Akak abes solat dah”. Kak fatin antaq msj..agaknya lama dah tggu sy tuh.. adeh..baru 4.38..seminar hbes kul 5.. akak kena tggu lbh krg 20 minit lg nih..

Kak fatin: xpe. Akak tggu dlm kete sebelah dwn aminuddin baki ni.

Baguihnya.. : )

Tup2 dah pukui 5..hbis jek seminar, sy ngan noh terus p surau..smayang asaq dulu..hbis jek smayang baru p jmpe kak fatin..

Oho..kak fatin mai dgn kak wahid n liza rupenye..dgn saga baru..ehem..tak dan nak tanya sapa punya..

Dipendekkan cerita, kak fatin ni mai dari kul 3 td lg..siap sesat2 lg time nak p cari hutan tuh.. hehehe..teringat akak ckap masa meeting care iptb ritu..tak ada perjuangan yang mudah..kalau perjuangan tu terlalu mudah, berpatah balik dan mulakanlah semula..there’s must be wrong somewhere..”

So, kak fatin nak suruh sy n noh lead dia ke htn lipur tuh.. bl tgk jam, dah pukul 5.20 ptg dh..time org balik keje, budak2 skolah pun nak balik dah..jalan confirm jem teruk punye kat pekan b.m nuu.. bincang punya bincang, last skali kitorang decided biar noh ngan sy jek p ngan moto..snang skit nak mencelah-celah..



Dari iptb nk p ke sana makan masa 20 minit.. bl sampai jek kat sana dlm pukul 6 ptg tu, punye la ramai org.. tmpat joging rupenye..



sy ngan noh pun p la ronda2 kejap kat dalam kawasan tuh..nak cari tmpat yg sesuai utk camping sprti yg disuruh oleh kak fatin. kmudahan2 yg kami tgk ada kat situ ialah surau, kafe, chalet, trek joging, tmpat mandi, jeram, pondok2 wakaf n mcm2 lg la.. tp yg xbestnye, masa kami ronda cari kawasan tu, ternampak plak dgn sekor ba alif ba ya.. ni first time aa sy tgk menatang tuh real2 dlm hutan.. haa..mula la rasa mcm xselamat jek nak djadikan tmpat camping.



Kami jalan lg.. nah.. ada lg menatang. Lotong ka monyet tak tau la tp spesis yg ekor panjang la jgak. Siap main curik2 makanan org lagi tu. dah tu bersila makan atas keta org..adeh..buleh ka camping kat sini..mcm susah jek.. Perjuangan! hekhekhek..



Kami jalan2 lg. Lor..ada byk la plak anjing kat atas neh.. mcm2 kaler ada.. siap merayau2 depan surau lg.. mcmana ni? Sy dgn noh mula aa pk yg tmpat ni xsesuai utk camping..



“Pak cik xpenah la lg dgr ada org camping kat sini dik”. Kata sorg pak cik bl sy tanya pasal camping kat sini.

Jd btol la sy n noh teka..mmg xslamat nk camping kat sini. Antara faktor utamanye – byk sgt menatang yg xhalai kat sini..takut la jgak kan. Tp papepun, ni pendapat awai kami je berdasarkan pemerhatian kali pertama tu. Belum jumpa pun lg dgn pegawai renjer kat situ. Diorg lg arif..

Xkesah la ape pun..yg penting, kita kena terus berjuang untuk alam dan jadilah seorang aktivis alam sekitar yang baik.

Amin.



p/s: anda xdigalakkan guna gaya bahasa yg mcm ni dlm peksa. hlg byk mrkah nanti. ntah2 1 markah pun xdapat nanti. ni tulisan santai2 jek..: )

3 yang |CARE!|:

Nurul Ain Zubaidah Bt Mohd Khalid said...

salam..urmm xpnah taw pun yg kt bm ni ada hutan lipur..tp tmpat ni mcm bez..

Syam said...

mmg best tempat ni..

sejuk, nyaman..

p la..xrugi..

cahaya petunjuk said...

salam-- memang cerita tempatnya best- tapi nota bawah tu yang lucunya- jangan tiru gaya bahasa dan tulisan sebegitu-- untuk relaks2 sahaja.
jangan nanti tulis di papan hitam di sekolah udahlah ye-.

NURUL AIN ZUBAIDAH- berkenan tempat ke berkenan program? jom nak sertai care- nanti akak ajak ek

Post a Comment

Show your care!